Kanelknuter (litt sunnere)

En regnfull søndag er den perfekte bakedag. Jeg elsker gjærbakst, og denne gangen prøvde jeg meg på å lage en litt sunnere versjon av kanelboller. Jeg er veldig selvkritisk til eget arbeid på kjøkkenet, og skal være den første til å innrømme at disse kanelknutene ikke ble spesielt pene å se på, da de fløt litt ut under steking, men de ble absolutt veldig gode, så jeg deler oppskriften likevel!Jeg har byttet ut noe av smøret med mager kesam, noe som gjør dem mer proteinrike. I tillegg har jeg byttet ut hvetemel med speltmel. Vil du lage vanlige, fine kanelboller bytter du ut speltmel med hvetemel og kesam med mer meierismør. Du kan også fint bytte ut sukrin gold med samme mengde sukker. Husk at speltmel trenger mindre elting, men mer heving, sammenlignet med vanlig hvetemel. 

Ingredienser (16 stk) 

  • 300g siktet speltmel
  • 300g sammalt speltmel
  • 25g fersk gjær (evt. 1/2 pakke tørrgjær)
  • 45g sukrin gold + ca. 1/2 ss honning
  • 1 ts kardemomme
  • 3 dl melk, lunken
  • 30g meierismør, i terninger
  • 70g kesam
  • Fyll:
  • Meierismør
  • Kanel
  • Sukrin gold (eventuelt sukker)
     

Oppskrift

Ha speltmel, sukrin gold (evt. sukker) og kardemomme i en bolle og blad godt. Tilsett honning og melk og smuldre gjæren i bollen. Bruker du tørrgjær kan du blande den inn sammen med melet. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 5-6 minutter. Ikke bekymre deg for at den ser litt tørr ut i starten, bare elt videre. Tilsett deretter smør i terninger og kesam. Elt godt til du har en smidig deig (ca. 10-15 minutter totalt), dekk til med plast og sett deigen til heving et lunt sted til den har dobbel størrelse (ca. 1 time).

Kjevle ut deigen til en stor, rektangulær leiv, ca. 40 x 50 cm. Ha godt med smør, sukker og kanel på deigen. Brett den 1/3 av deigen (fra langsiden) inn mot midten og brett den andre tredjedelen over den igjen. Bruk en skarp kniv og skjær 16 jevnstore strimler. Dra litt i strimmelen, tvinn den rundt seg selv og slå en knute. Evetuelt kan du lage vanlige kanelsnurrer. Legg bollene på et stekebrett kledd med bakepapir og la dem etterheve i 30-40 minutter. Når du bruker speltmel istedenfor hvetemel er det spesielt viktig at deigen får heve nok, så ta deg tid til både forheving og etterheving. 

Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme. Pensle bollene med egg og la dem steke på midterste rille i 10-12 minutter. Avkjøles på rist. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg