Havresmoothie

Som du kanskje ser, inneholder denne smoothien nøyaktig det samme som favorittfrokosten min. Nå for tiden står jeg opp veldig tidlig om morgenen, og siden jeg helst vil sove så lenge som mulig er det greit å kunne gjøre frokosten klar kvelden i forveien. 

Ingredienser

  • 40g havregryn
  • 10 mandler 
  • 100 g manger cottage cheese
  • 1,5 dl ekstra lett melk 
  • Evt. smakstilsetning

Oppskrift

Dag 1: Kjør havregryn og mandler i en stavmikser til alt er finmalt. Tilsett deretter cottage cheese og melk, og kjør til du har en jevn blanding. Jeg er veldig glad i den rene smaken av kun havregryn og cottage cheese, men tilsett gjerne litt kanel, kakaopulver eller andre krydder for mer smak. En annen mulighet er å tilsette litt revet gulrot (1 liten eller 1/2 stor), kardemomme og kanel. Det gir en smak som kan minne litt om gulrotkake! Kjør alt i blenderen til du har en jevn masse. Ha blandingen over på en lufttett boks eller lignende (jeg bruker en shaker) og sett den i kjøleskapet over natten.

Dag 2: Ta smoothieblandingen ut av kjøleskapet, tilsett iskaldt vann (eller eventuelt melk) og rør godt til du synes du har passe konsistens og nyt!

Du kan også lage havresmoothien samme dag som den skal drikkes, men jeg vil da anbefale og tilsette en neve (ca. 5 stk) isbiter sammen med melk og cottage cheese. 

Favorittfrokosten

Jeg er et skikkelig frokostmenneske, og synes faktisk at frokost er det beste måltidet i løpet av dagen. I hvert fall hvis jeg får havregrynene mine i en eller annen form. 

Frokosten min inneholder så og si alltid havregryn, melk, cottage cheese og mandler, rett og slett fordi det er det beste jeg kan tenke meg om morgenen. Da er det jo bare et stort pluss at det i tillegg er næringsrikt! Havregryn med melk gir i seg selv en fin balanse mellom proteiner, fett og langsomme karbohydrater, i tillegg til viktige vitaminer, kostfiber og mineraler som kroppen trenger. De to matvaregruppene utfyller hverandre godt. Likevel er “standardporsjonen” (som visstnok skal være 40g havregryn og 1,5 dl melk) litt for liten til at jeg kan holde meg mett til lunsj. Derfor er cottage cheese og mandler smakfulle og næringsrike ingredienser å legge til. Her får du masse proteiner og sunt fett som kroppen liker!

Her har du altså “standardfrokosten” min – det jeg helst spiser hvis jeg har god tid om morgenen. Det er så enkelt at det ikke engang kan kalles en oppskrift, men jeg legger den ut likevel, rett og slett fordi du bør smake hvor godt det er!

Oppskrift

  • 40g havregryn
  • 10 mandler 
  • 100 g manger cottage cheese
  • 1,5 dl ekstra lett melk 
  • Evt. smakstilsetning

 

Enkelt og greit: ha havregyn, cottage cheese, iskald melk og hakkede mandler i en bolle, bland god og nyt! Jeg liker forkosten best uten noen annen form for topping, men du kan eventuelt toppe med bær, frukt eller en dæsj med kanel. Er du mer glad i varm frokost blander du alt bortsett fra mandlene i en skål. Sett i mikroen i 1 minutt. Ta ut bollen og rør godt om før du setter den inn igjen og lar mikroen gå til du synes du har passe konsistens på grøten. Det blir så godt når cottage cheese smelter inn i grøten! Pass godt på så ikke det koker over. Topp med hakkede mandler og kanel. 

“Risotto” med byggryn og skogssopp

Denne retten er definitivt et eksempel på at god mat ikke alltid ser like flott ut. Jeg fikk det i hvert fall ikke til med mine (litt dårlige) fotokunnskaper.. Maten så bedre ut da den kom på tallerkenen, men da hadde jeg allerede rukket å bli så sulten at jeg ikke orket å vente lenger, for det luktet jo så godt! Uansett, i dag deler jeg oppskriften på en skikkelig god sopprisotto. Risotto kan brukes til så mangt, og det fine er at du tilsetter akkurat det du vil. Liker du ikke sopp kan du for eksempel ha i spinat, grønnsaker, kjøttdeig eller andre krydder, eller du kan lage den “naturell” og heller servere den sammen med spennende tilbehør. Valget er ditt – og jeg håper virkelig at du vil prøve ut oppskriften selv om den kanskje ikke ser ut til å være den mest tiltalende retten – du vil ikke angre. Dårlige bilder stopper nemlig ikke meg i å dele en god oppskrift 🙂 Oppskriften passer til 1 person. 

Ingredienser

  • 50 gram byggryn (tørrvekt)
  • 1/4 løk eller 1-2 sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk
  • Ca. 1/2 ss smør til steking
  • 2,5 dl buljong (jeg bruker kyllingbuljong – selv til fisk, men grønnsaksbuljong kan også brukes)
  • Sopp (jeg synes en blanding av diverse skogssopp er veldig godt, men tilpass både mengde og type sopp etter egen smak)
  • Evt. litt salt og pepper etter smak (husk at buljong ofte inneholder mye salt!)

Oppskrift

Legg byggryn i vann som etter anvisning på pakken. Jeg brukte Møllerens byggryn, som skulle ligge i bløt i 8-10 timer (jeg lot dem ligge over natten og frem til middag dagen etter). Hell deretter vannet av de bløtlagte byggrynene og skyll dem godt i et dørslag.

Finhakk løk og hvitløk. Smelt ca. 1/2 ss smør i en panne/gryte. La løken surre i smøret til den blir myk og blank, tilsett hvitløken og la det hele surre ytterligere to minutter under omrøring. Pass på så hvitløken ikke svir seg. Tilsett grynene og la dem surre med i ca. 1 minutt, før du tilsetter litt av kyllingbuljongen. Rør jevnlig og la mesteparten av buljongen koke inn før du tilsetter mer. Gjenta til du har brukt opp all buljongen, eller til du synes du har passe konsistens på grynene. Tilsett sopp etter eget ønske mot slutten av koketiden. For en mer kremet variant kan du også tilsette litt revet parmesan. Synes du fortsatt at grynene har for mye tyggemotstand når du har brukt opp resten av buljongen, tilsetter du bare litt til. Smak til med salt og pepper.

Jeg synes risottoen passer til det meste, men at den gjør seg spesielt bra til hvit fisk eller kylling. For en vegetarisk variant kan du eventuelt tilsette en boks kikerter mot slutten av koketiden. Kok eventuelt litt grønnsaker ved siden av, f.eks. aspargesbønner, sukkererter eller brokkoli, og server! 

Hot gresskarsuppe med chili og kokos

Her har høstværet plutselig kommet for fullt! Hva er vel bedre enn en litt hot, skikkelig god suppe etter å ha vært ute i stormen? Siden det er gresskarsesong, valgte jeg å basere suppen min på gresskar i dag. Hvis du pynter med gresskar til Halloween, så kast for all del ikke innmaten! I dag laget jeg nemlig en deilig gresskarsuppe med chili og kokos, noe som kan anbefales på det varmeste. Gresskarkjøttet får en mild og søtlig smak som kan minne litt om en blanding av søtpotet og kålrabi når det varmebehandles. Jeg liker at suppen river litt i halsen, og har derfor brukt 1/2 stor chili, men her kan du tilpasse etter eget ønske. Oppskriften passer til 2-3 personer. 

Ingredienser

  • 350g gresskarkjøtt, ferdig renset for skall og frø (jeg brukte butternut)
  • 1 stor gulrot eller 2 små
  • 1/2 stor løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1/2 chili
  • Ingefær etter smak
  • 5 dl kyllingbuljong, ferdig utblandet
  • 1 dl kokosmelk (jeg brukte lett)
  • Salt, pepper og koriander etter smak, eventuelt litt limesaft

Oppskrift

Skjær gresskar, gulrot og løk i terninger. Finhakk hvitløk og chili. Varm opp litt smør/olje i en gryte og fres løken til den er myk og blank. Tilsett chili, hvitløk og ingefær og la det hele frese videre i et par minutter til under omrøring. Tilsett gresskar og gulrot og fres videre i et minutt, og hell over kyllingbuljong. La suppen få et oppkok og la den småkoke i ca. 30 minutter eller til grønnsakene er helt møre. Tiden er avhengig av hvor store biter du har skåret grønnsakene i.

Kjør suppen jevn med en stavmikser og tilsett kokosmelk. Bruker du lett kokosmelk kan den skille seg hvis den kokes for hardt, så pass litt på. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt limesaft. Server gjerne suppen med frisk koriander og godt brød og nyt! 

Pumpkin spiced latte

Har du hørt om pumpkin spiced latte? Det skal visstnok være amerikanernes favorittkaffe om høsten, og det kan jeg absolutt forstå! Pumpkin spised latte er en kaffedrikk fra Starbucks som selges kun om høsten. Jeg har faktisk aldri kjøpt den på Starbucks før, men matinteressert som jeg er har jeg fått med meg via diverse sosiale medier at det er en STOR greie når den kommer på menyen i midten av september. Som de fleste andre kaffedrikker på Starbucks er dessverre denne også proppfull av sukker. Ikke at man ikke kan unne seg en skikkelig god kaffe en gang i blant, men skal man drikke den til hverdags fortrekker jeg i hvert fall selv at den er litt sunnere.

Jeg kan ikke si om kaffedrikken jeg laget i dag minner om Starbucks sin originale PSL, ettersom jeg ikke har smakt den enda (ja, jeg kommer til å benytte sjansen så fort jeg kan, for deg som skulle lure på det), men jeg kan i hvert fall love deg at den smaker utrolig godt! Det høres kanskje rart ut med en drikk bestående av kaffe, gresskar, melk og krydder, men jeg anbefaler på det sterkeste at du gir den en sjanse – i tillegg får du jo brukt gresskarkjøttet til noe, hvis du er en av dem som har skåret ut gresskar for å pynte til halloween. Oppskriften passer til et stort kaffeglass.

Ingredienser

  • 1,5 dl valgfri melk (jeg brukte ekstra lett, men den blir nok enda bedre med fetere melk)
  • 1 ss gresskarpuré*
  • 1 ss sukrin gold (evt. sirup eller brunt sukker)
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt
  • 1/2 ts pumpkin spice mix*
  • 1 shot espresso eller sterk kaffe

Oppskrift

Gresskarpuré kan visstnok kjøpes ferdig på hermetikkboks, men for meg viste det seg å være mye lettere å kjøpe et gresskar og lage det selv enn å få tak i ferdig gresskarpuré. Billigere er det nok også, for dem som bryr seg om det. Del gresskaret i to, ha litt vann i en ildfast form og legg gresskaret med snittflaten ned. La det bakes i ovnen ved 180 grader til kjøttet er mørt. Skrap ut kjøttet og mos det til en glatt puré med en stavmikser. Eventuelt kan du rense og skjære gresskaret i biter og koke det, men da vil du miste litt av smaken.

Kryddermiks: bland 2 ts malt nellik, 2 ts malt muskatnøtt, 2 ts malt kanel og 2 ts malt allehånde og oppbevar kryddermiksen i et krydderglass eller en lufttett boks. Denne miksen kan du bruke senere til mye annet godt, f.eks. i gresskarpai, gresskarpannekaker eller i havregrøten.

Pumpkin Spiced Latte: ha melk, gresskarpuré og sukrin gold i en kjele. Varm opp på middels varme mens du rører hele tiden. La det bli så varmt at det begynner å dampe, trekk deretter melken bort fra varmen og tilsett vaniljeekstrakt og krydder. Ha blandingen over i en blender og kjør til det skummer. Ha espresso/kaffe i et stort glass eller lignende og hell over den varme melkeblandingen. Eventuelt kan du toppe drikken med litt pisket krem og et dryss kanel.

Hjemmelagde speltlomper

De siste årene har jeg blitt veldig glad i lomper. Jeg bruker dem både med pålegg, som wraps, tortillachips, tacoskjell, som dessert/kveldskos med smør, sukker og kanel og sikkert mye mer jeg ikke kommer på i farta. Poenget her: lomper kan brukes til så mye mer enn bare pølser! Jeg synes både speltlompene og havrelompene du får kjøpt på butikken er utrolig gode, men dessverre litt dyre. Jeg har lenge tenkt på å prøve å lage dem selv, og i dag fikk jeg endelig ut fingeren! Resultatet? Kjempegodt, saftig, billig og enkelt – prøv selv da vel! Jeg laget ca. 20 lomper av denne oppskriften.

Ingredienser

  • 650g poteter (før skrelling og koking)
  • Ønsket meltype – mengde er avhengig av både poteter og meltype
  • Ca. 1 ts havsalt


Oppskrift

Jeg brukte fint speltmel. Det gikk med i underkant av 150 gram til selve deigen, og litt over 50 gram til utbaking. Altså rundt 200 gram mel totalt. Her må du prøve deg fram underveis. Det er bedre å ha en litt løs deig og heller bruke mer mel til utbakingen. Mindre mel gir saftigere lomper.

Kok poteter med skallet på til de er helt møre og la dem avkjøles. Skrell potetene og ha dem over i en bolle, tilsett salt og mos dem godt. Jeg brukte med vilje ikke stavmikser fordi jeg var redd for å ende opp med en seig masse. I ettertid leste jeg på nettet at jo seigere potetmassen er, jo mindre mel trengs, og jo bedre blir lompene, så det skal jeg prøve neste gang!

Tilsett deretter mel, litt og litt. Elt inn så lite mel som mulig, deigen skal bare være så fast at den så vidt kan kjevles. Form deigen til to pølser og del i mindre biter. Jeg delte hver pølse i 10 biter (altså 20 biter totalt).

Jeg formet først emnene til små boller og trykket dem litt flate med hendene, for så å kjevle dem ut. Det er vanskelig å ende opp med en rund lompe hvis ikke emnet er rundt før kjevling! Det går an å bruke en asjett som mal for å få helt runde, jevne lomper, men jeg synes litt av sjarmen med hjemmebakst er at det ikke ser helt perfekt ut. Ingen av lompene mine ble like av utseende, men alle ble like gode.

Kjevle lompene så tynt som mulig og stek dem på takke eller i en tørr panne (jeg brukte teflonpanne). Stable lompene under et fuktig kjøkkenhåndkle så de holder seg myke og saftige.

Skal du bruke lompene i løpet av de nærmeste dagene kan du pakke dem inn i et kjøkkenhåndkle i en plastpose. Hvis ikke er de supre å fryse ned. Jeg ruller sammen én og én og legger dem i en frysepose. Da er det enkelt å ta opp akkurat så mange jeg trenger, uten at de klistrer seg sammen. Lompene tiner i løpet av kort tid i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken.

Amerikansk kjøttpai

Jeg foretrekker at maten jeg spiser til hverdags er sunn og variert, i tillegg til at den helst skal se litt fin ut. Men viktigst av alt: det skal smake godt! Det har lite for seg å lage et måltid som ser helt fantastisk ut hvis ikke de rette smakene er på plass. I dag laget jeg amerikansk kjøttpai, som er en god gammel slager jeg har vært veldig glad i helt siden jeg var liten. Derfor var jeg i utgangspunktet litt skeptisk til å “tulle” med oppskriften og gjøre den sunnere. Man skal være forsiktig med å endre for mye på gode gamle tradisjonsmiddager! Men jeg prøvde meg fram og laget en litt sunnere versjon av kjøttpaien. Resultatet ble en proteinrik pai som ble minst like god! Så her er oppskriften på en litt modifisert utgave av den gode gamle amerikanske kjøttpaien. Oppskriften passer godt til en stor paiform: 

Pailokk

  • 100g hvetemel
  • 25g sammalt hvete, fin 
  • 50g kaldt meierismør 
  • 50g mager kesam
  • 1 ts eddik 
  • 1 ss iskaldt vann 
  • 1 klype salt
     

Paifyll

  • 400g karbonadedeig 
  • 1 stor løk 
  • 2-3 ts sennep (jeg bruker Bergbys) 
  • 1 ss soyasaus (kikkoman) 
  • 200g mager cottage cheese (eller vanlig)
  • Salt og pepper
     

Oppskrift

Begynn med deigen: bland hvetemel, sammalt hvete og salt. smuldre kaldt smør og kesam i melet med fingrene til en kornet masse. Tilsett iskaldt vann og eddik og arbeid deigen raskt sammen. La den ligge kaldt i minst 1 time eller over natten.

Surr hakket løk og karbonadedeig til kjøttet er småkornet og har fått litt farge. Tilsett soyasaus og sennep. La kjøttet surre et par minutter under omrøring. Ta så stekepannen av varmen og rør inn cottage cheese. Smak til med salt og pepper.

Fyll kjøttblandingen i en smurt paiform. Kjevle ut deigen og legg den som et lokk over formen. Stekes ved 225-250 grader i ca. 20 minutter på midterste rille. Pailokket skal være sprøtt og gyllent.

Sprø knekkebrød

Hva med å lage en god porsjon med hjemmelagde knekkebrød? Disse knekkebrødene ble skikkelig sprø og smakfulle! Disse er utrolig lettvinte å lage, og passer like godt til frokost eller lunsj som ved siden av en god suppe eller som snacks. Jeg laget 72 knekkebrød av denne oppskriften (24 per brett).

Ingredienser

  • 2 dl sammalt rug (100g)
  • 2 dl havregryn, lettkokte
  • 2 dl havrekli
  • 2 dl sesamfrø
  • 2 dl solsikkefrø
  • 1 dl linfrø
  • 2 ts salt
  • 7 dl vann

Oppskrift

Sett stekeovnen på 175 grader. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, rør inn vannet til alt er godt blandet og la blandingen stå og svelle på benken i ca. 10 minutter.

Fordel massen utover tre stekebrett kledd med bakepapir. Det kan se ut til at du har for lite masse per brett, men husk at du må smøre massen utover i et jevnt og tynt lag for å få skikkelig sprø knekkebrød. Jeg la over et bakepapir, for så å bruke et annet stekebrett til å presse ned med. Fjern deretter bakepapiret forsiktig igjen. Dette er ikke nødvendig, men kan være med på å gi deg et ekstra jevnt og fint resultat.

Sett brettet i stekeovnen i ca. 10 minutter. Har du en ovn med varmluftfunksjon kan du steke alle brettene på en gang (bytt gjerne plass på dem underveis). Hvis ikke kan du bruke vanlig over- og undervarme og steke et og et brett (som jeg har gjort her). Begge deler fungerer bra! Ta brettet/brettene ut av ovnen igjen og skjær i passe store biter. Jeg fikk 24 stk per brett (6 x 4), men bruk den størrelsen du foretrekker. Sett knekkebrødene inn i ovnen igjen og la dem steke i ca. 30 minutter (følg godt med mot slutten så ikke de svir seg). Åpne ovnsdøren noen ganger underveis for å slippe ut vanndamp.

Del knekkebrødene fra hverandre og avkjøl på rist. Hvis de ikke er helt sprø enda kan du eventuelt skru ned temperaturen til 100 grader og sette dem inn i ovnen igjen (på rist). La dem avkjøles helt før du legger dem i en lufttett boks, kakeboks eller lignende.


Pasta med kyllingkjøttboller og tomatsaus

I dag laget jeg pasta med hjemmelaget tomatsaus og kyllingkjøttboller til middag. Veldig godt og overraskende fort gjort! Og det beste er at både sausen og kjøttbollene er like gode (om ikke enda bedre) dagen etter, så du kan trygt lage en god porsjon med både saus og kjøttboller når du først er i gang, så du har til dagen etter også. Selve pastaen synes jeg er best når den er nykokt, og jeg koker derfor bare det jeg skal ha til samme dag. Jeg har brukt fullkorn tagliatelle, men bruk den pastatypen du foretrekker.

Retten ser riktignok ikke så flott ut.. Jeg var faktisk i tvil om den skulle publiseres eller ikke, siden fotokunnskapene mine ikke er gode nok til at jeg klarte å få til et fint bilde. Etter litt frem og tilbake kom jeg fram til at det viktigste er at maten smaker godt, og at denne retten derfor fortjener å publiseres likevel. Pynt gjerne opp med litt friske urter og revet ost hvis du har, det setter prikken over i-en på en skikkelig pastarett!

Tomatsaus:

  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk (eller etter smak)
  • 1 boks gode hakkede tomater (bedre tomater gir bedre smak!)
  • 1 ss ketchup eller tomatpuré
  • Salt og pepper
  • Friske eller tørkede krydderurter (jeg brukte basilikum og oregano)
  • Evt. annet krydder (jeg brukte pastakrydder fra Cemo gourmet og paprikapulver)
  • Evt. litt sukker

Finhakk løk og fres i litt olje til den er myk og blank. Tilsett finhakket hvitløk og la det surre med et par minutter. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré/ketchup og kok opp. La sausen småkoke så lenge du har tid og smak til med salt, pepper, krydder og eventuelt litt sukker. Jeg ville ha en glatt saus, og bruke derfor stavmikser for å kjøre den jevn og fin, men du kan også ha den som den er. Spe eventuelt med litt vann hvis du synes at sausen blir for tykk. Sausen holder seg i kjøleskap i rundt en uke hvis du heller den over på et glass eller en boks med lokk.

Kyllingkjøttboller:

  • 400g kyllingkjøttdeig
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ finhakket chili
  • 1 egg
  • Salt
  • Pepper

Bland alle ingrediensene godt og bruk to skjeer til å forme små kjøttboller. Jeg brukte ca. en god teskje/en liten spiseskje til én kjøttbolle og fikk 20 stk. Når kan du enten steke kjøttbollene i litt smør i en stekepanne, eller du kan steke dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter (avhengig av størrelse). 

Snickers-milkshake

Kombinasjonen av sjokolade og peanøtt har alltid vært (og kommer nok alltid til å være) en stor favoritt hos meg. Hva er vel bedre enn en snickers-milkshake på en lørdag? Utrolig godt! Det fine med denne oppskriften er at du også kan bruke den som en iskremoppskrift, bare ved å bruke mindre melk. Jeg laget denne etter en deilig treningsøkt i går, og før jeg visste ordet av det var glasset tomt. Oppskriften passer til ett stort eller to små glass. 

Ingredienser

  • 1 banan, gjerne frosset i skiver (jo mer moden, desto søtere blir milkshaken)
  • 1 stor ss peanøttsmør (jeg bruker dette)
  • 1 ss usøtet kakaopulver
  • Ca. 2 dl melk (jeg bruker ekstra lett melk, men bruk gjerne andre typer melk eller kokosmelk)

Oppskrift

Kjør alle ingrediensene i en blender eller stavmikser til du har en jevn, kremet masse. Juster med mer eller mindre melk frem til du har ønsket konsistens. Hvis du ikke synes milkshaken er søt nok kan du tilsette litt honning, men jeg synes den er best som den er. Dette avhenger både av egen smak og av hvor modne bananer du bruker. Du kan også bruke fersk banan, men jeg synes at frossen banan gir milkshaken ekstra god konsistens.

Ha milkshaken over i et stort glass, topp den eventuelt med litt peanøtter eller noe annet godt, og nyt med god samvittighet!