Hjemmelagde speltlomper

De siste årene har jeg blitt veldig glad i lomper. Jeg bruker dem både med pålegg, som wraps, tortillachips, tacoskjell, som dessert/kveldskos med smør, sukker og kanel og sikkert mye mer jeg ikke kommer på i farta. Poenget her: lomper kan brukes til så mye mer enn bare pølser! Jeg synes både speltlompene og havrelompene du får kjøpt på butikken er utrolig gode, men dessverre litt dyre. Jeg har lenge tenkt på å prøve å lage dem selv, og i dag fikk jeg endelig ut fingeren! Resultatet? Kjempegodt, saftig, billig og enkelt – prøv selv da vel! Jeg laget ca. 20 lomper av denne oppskriften.

Ingredienser

 • 650g poteter (før skrelling og koking)
 • Ønsket meltype – mengde er avhengig av både poteter og meltype
 • Ca. 1 ts havsalt


Oppskrift

Jeg brukte fint speltmel. Det gikk med i underkant av 150 gram til selve deigen, og litt over 50 gram til utbaking. Altså rundt 200 gram mel totalt. Her må du prøve deg fram underveis. Det er bedre å ha en litt løs deig og heller bruke mer mel til utbakingen. Mindre mel gir saftigere lomper.

Kok poteter med skallet på til de er helt møre og la dem avkjøles. Skrell potetene og ha dem over i en bolle, tilsett salt og mos dem godt. Jeg brukte med vilje ikke stavmikser fordi jeg var redd for å ende opp med en seig masse. I ettertid leste jeg på nettet at jo seigere potetmassen er, jo mindre mel trengs, og jo bedre blir lompene, så det skal jeg prøve neste gang!

Tilsett deretter mel, litt og litt. Elt inn så lite mel som mulig, deigen skal bare være så fast at den så vidt kan kjevles. Form deigen til to pølser og del i mindre biter. Jeg delte hver pølse i 10 biter (altså 20 biter totalt).

Jeg formet først emnene til små boller og trykket dem litt flate med hendene, for så å kjevle dem ut. Det er vanskelig å ende opp med en rund lompe hvis ikke emnet er rundt før kjevling! Det går an å bruke en asjett som mal for å få helt runde, jevne lomper, men jeg synes litt av sjarmen med hjemmebakst er at det ikke ser helt perfekt ut. Ingen av lompene mine ble like av utseende, men alle ble like gode.

Kjevle lompene så tynt som mulig og stek dem på takke eller i en tørr panne (jeg brukte teflonpanne). Stable lompene under et fuktig kjøkkenhåndkle så de holder seg myke og saftige.

Skal du bruke lompene i løpet av de nærmeste dagene kan du pakke dem inn i et kjøkkenhåndkle i en plastpose. Hvis ikke er de supre å fryse ned. Jeg ruller sammen én og én og legger dem i en frysepose. Da er det enkelt å ta opp akkurat så mange jeg trenger, uten at de klistrer seg sammen. Lompene tiner i løpet av kort tid i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg