Hjemmelaget iskaffe

Nå som sommeren er her, er det ikke alltid det frister like mye med en kopp rykende varm kaffe. En god iskaffe er derimot både oppkvikkende og forfriskende. Bakdelen er at iskaffen du kjøper i butikken eller på kaffebaren gjerne er proppfull av sukker, i tillegg til at den koster mye mer enn nødvendig. Løsningen er å lage iskaffen selv! Hjemmelaget iskaffe er utrolig godt, lettvint og best av alt – du kan lage den akkurat slik du selv liker den.

Du kan enten koke opp en kopp kaffe på vanlig måte, for så å avkjøle den, eller du kan kaldbrygge kaffen. Jeg synes alternativ nummer to er desidert best, men dersom du likevel går får å kjøle ned en kopp med varm kaffe, så kjøl den ned så fort som mulig for å unngå den bitre smaken.

Kaldbrygget kaffe høres kanskje rart ut, men det er veldig enkelt. I tillegg blir kaffen mye mer rund i smaken ved å lage den på denne måten, og du slipper bitterheten som kommer hvis du avkjøler kokt/traktet kaffe.

Kaldbrygget kaffe

 • 1 del presskannekaffe eller grovmalt kaffe
 • 4 deler kaldt vann

Ha kaffen i et glass eller lignende og hell over det kalde vannet. La dette stå på kjøkkenbenken i ca. 10 minutter. Rør deretter godt om, ha på lokk eller dekk til med plast og la kaffen stå i romtemperatur i 12-14 timer. Jo lenger kaffen får stå, jo mer intens kaffesmak får du. Deretter skal kaffen filtreres. Jeg pleier å plassere et kaffefilter i kaffetrakteren på vanlig måte og plassere kolben som hører til under. Da slipper du å stå og vente på at kaffen skal filtreres. Jeg heller kaffen gjennom en tesil før den havner i kaffefilteret. Når all kaffen er filtrert har du den over på en flaske eller et glass med lokk og setter den i kjøleskapet.

Det fine med kaldbrygget kaffe er at du gjerne kan lage en stor porsjon og oppbevare den i kjøleskapet i opptil en uke. Da har du kald kaffe klar til iskaffen din hver morgen! Over til iskaffen. Jeg lager en veldig enkel versjon av iskaffen.

Iskaffe

 • Kald kaffe
 • Valgfri melk
 • Knuste isbiter
 • Eventuelt søtning

Ha godt med knust is i et glass og hell over kald kaffe. Smak deretter til med ønsket mengde melk. Når jeg lager iskaffen med kaldbrygget kaffe synes jeg den er best som den er, uten noen form for søtning. Bruker jeg derimot vanlig, avkjølt traktekaffe tilsetter jeg gjerne litt brunt sukker for å dempe bitterheten. Prøv deg frem og nyt en avkjølende og oppkvikkende iskaffe i sommervarmen! 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg