Hjemmelaget sushi

Sushi er både sunt og utrolig godt. Det finnes mange ulike typer sushi, og her kommer oppskriften på noen av mine favoritter. Jeg har endelig fått prøvd meg på å lage hjemmelaget sushi, og jeg ble overrasket over hvor lett det faktisk var! Det eneste som kreves er litt planlegging, gode råvarer og god hygiene.

Når du skal lage sushi er det ekstra viktig med god hygiene, i tillegg til at fisken bør holdes kald så mye av tiden som mulig. Siden fisken skal spises rå, skal den ligge i fryseren i minst et døgn (gjerne lengre) før den brukes til sushi. Et unntak er hvis du bruker salmalaks av sashimi-kvalitet, som kan brukes som den er uten at den fryses først.

Jeg har laget nigiri, to varianter av makiruller og uramaki. Begynn med sushirisen, siden den skal avkjøles helt før du kan begynne å lage sushien. Når du etterpå skal jobbe med sushirisen er det lurt å ha en skål med kaldt vann tilsatt litt riseddik stående klar på benken til å dyppe fingrene i dersom risen klistrer seg fast til hendene.

Sushiris til fire personer (ca. 60 biter):

  • 500g sushiris
  • 10 ss riseddik
  • 2 ts salt 
  • 2 ts sukker

Kok sushirisen etter anvisningen på pakken. Ha deretter riseddik, salt og sukker i en egen kasserolle og gi det hele et lite oppkok. Ha sushirisen over i en stor bolle (jo større jo bedre – risen skal avkjøles raskt, men ikke i kjøleskap), og hell over “marinaden”. Bland den forsiktig inn med en gaffel, men pass godt på å ikke røre så mye at risen moses. Rør et par ganger underveis mens risen avkjøles.

Nigiri (20 biter):

  • Salmalaks
  • Sesamfrø (ristet i tørr panne og avkjølt)
  • Litt wasabi 
  • Limeskall (kan sløyfes)

Du kan enten bruke en nigiriform, eller forme ovale “baller” med hendene. Hvis du bruker en form kan det være lurt å fukte den litt for hver gang du skal ha oppi en ny porsjon med sushiris, slik at den ikke fester seg så lett til formen. Ha deretter en liten dråpe med wasabi midt på risballen for at fisken skal feste seg litt lettere. Skjær fisken i 2-3 mm skiver på skrå, mot trevlene i fiskekjøttet. Legg en skive laks over hver risball og dryss over litt sesamfrø. Dryss eventuelt litt revet limeskall over nigiri-bitene hvis du ønsker det.

Maki og uramaki (40 biter):

  • Bambusmatte 
  • Noriark 
  • Salmalaks 
  • Scampi (stekt eller kokt) 
  • Avokado 
  • Mango 
  • Agurk 
  • Vårløk
  • Ristede sesamfrø 

Denne gangen ble scampien marinert, og deretter stekt i panne for mer smak, men du kan også koke dem. Husk å fjerne tarmen fra scampien dersom dette ikke er gjort fra før av. Siden jeg stekte scampien beholdt den en sammenkrøllet form, og jeg delte dem derfor i to på tvers på midten, for så å legge dem ved siden av hverandre i to rader, ettersom de var ganske små. Har du derimot store scampi, kan du tre dem på spyd på langs, slik at de rettes ut mest mulig, for så å koke dem. Legg dem i isvann rett etter koking, slik at de ikke blir seige. Lager du dem på denne måten kan du også bruke dem til nigiri.

Skjær laks, avokado, mango og agruk i strimler og vårløk i ringer. Dekk bambusmatten med plastfilm. For å lage makiruller legger du et noriark rett på den plastkledde bambusmatten. Den glatte siden av arket skal vende ned mot bambusmatten. Ha over et tynt lag med sushiris, men ikke helt ut til kantene. Deretter er det kun fantasien som setter grenser. Jeg fylte noen av rullene med scampi, mango, agurk og vårløk, mens de andre ble fylt med laks, avokado og mango. Et lite tips er å legge den bløtest grønnsaken nærmest deg selv, deretter scampi/fisk, og til slutt den mest faste grønnsaken lengst unna. Dette gjør rullingen lettere. Bruk bambusmatten til å rulle makirullen sammen så stramt som mulig. Oppbevar den ferdige rullen i kjøleskapet til du er ferdig med alle rullene.

Det å lage uramaki (omvendt maki) kan kanskje se komplisert ut, men det er det ikke. Det eneste du trenger er litt trening. Har du aldri laget maki eller uramaki før vil jeg anbefale å prøve på maki først, for å få inn teknikken, men når du først har rullet et par ruller er det enkelt å lage begge deler.

For å lage en rull med uramaki trenger du bare et halvt noriark. Del arket i to på kortsiden, slik at du ender opp med et mer rektangulært ark.Jeg synes denne filmen gir en god og enkel beskrivelse av fremgangsmetoden.

Bruk en skarp kniv for å dele rullene. Del først rullen i to på midten, del hver av de to halvdelene på midten igjen, for så å gjøre det enda en gang. Du vil altså ende opp med åtte biter per rull. Det kan være lurt å skylle/vaske kniven underveis, ettersom risen er ganske klebrig. Legg rullene på et serveringsfat med snittflaten ned og dryss over litt ristede sesamfrø.

Server sushi med syltet ingefær, sushi-soyasaus (vanlig kikkoman fungerer også fint), wasabi og chilimajones. Chilimajones lager du enkelt selv ved å blande majones og ønsket mengde chilisaus. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg