Hjemmelaget peanøttsmør

Hjemmelaget nøttesmør er veldig enkelt å lage, og utrolig godt. Det krever kun nøtter, eventuell smakstilsetning og en god stavmikser eller blender. I dag har jeg laget peanøttsmør, men du kan også lage nøttesmør av for eksempel mandler eller cashewnøtter. Bruk de nøttene du liker best! Jeg har brukt usaltede peanøtter med skall. De er altså ikke ristet i olje på forhånd. Dette kan være vanskelig å få tak i hvis du drar til en vanlig matvarebutikk, men du får tak i det i de fleste innvandrerbutikker.

Ingredienser 

 • 250g usaltede peanøtter
 • Ca. 0,5 – 1 ts maldonsalt (eller etter smak)

Oppskrift

Først bør nøttene ristet (med mindre du bruker ferdigristede nøtter). Dette gjør at smakene kommer bedre frem. Sett ovnen på 180 grader og fordel peanøttene jevnt utover en bakeplate kledd med bakepapir. La dem steke i ca. 10-15 minutter, eller til de blir lett gylne. Pass godt på underveis, slik at de ikke svir seg! Jeg rørte i nøttene ca. hvert femte minutt.

Bruker du peanøtter med skall er det nå på tide å skrelle dem. Jeg brukte såkalte “pink peanuts”, som har et tynt skall på utsiden. Etter ristingen løsner skallet enkelt fra nøttene. Eventuelt kan du gni nøttene i et rent kjøkkenhåndkle, men jeg synes det er like greit å bare gjøre det for hånd.

Ha de avkjølte peanøttene i en kraftig stavmikser. Jeg har i halvparten av gangen, slik at det går litt fortere. Først blir nøttene finmalt, deretter begynner de å slippe ut fett. Ønsker du crunchy peanøttsmør kan du ta til side et par skjeer med nøtter før du kjører mikseren videre. Du trenger altså ikke å tilsette olje eller noe annet flytende, bare la maskinen gå lenge nok. Massen vil bli mer flytende jo lenger du kjører. Dette kan ta litt tid avhengig av mengde, og stopp gjerne opp litt underveis for å skrape litt ned fra kantene med en slikkepott.

Tilsett ønsket smakstilsetning. Jeg synes peanøttsmør blir best når det kun er tilsatt havsalt, men du kan også tilsette for eksempel litt vaniljeessens eller kakaopulver. Smak til underveis, slik at du får nøttesmøret passe salt etter din egen smak. Hel peanøttsmøret over i et glass og oppbevar i kjøleskap. 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg