Noen ganger blir oppskrifter til litt underveis. I dag hadde jeg egentlig tenkt til å lage squashpaien til matpaabordet, men med paibunn istedenfor pizzabunn. Av en eller annen grunn hadde jeg nesten ikke smør i kjøleskapet, og måtte derfor prøve meg frem med en erstatning. Resultatet ble en veldig god, sprø og sunnere variant av en vanlig paibunn! I sin oppskrift bruker Ida fra matpaabordet gul pesto, men jeg brukte rød istedet, siden jeg ikke fant gul pesto. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til denne paien, men resultatet ble skikkelig bra! Tenk at så få, enkle ingredienser kan gi så mye god smak! Gi den et forsøk du også.
Paideg
- 2 dl sammalt hvete, fin
- 1 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 2 ss sesamfrø
- 2-3 ss kaldt vann
- 50g smør *
- 100g kesam *
Fyll
- 2 squash (jeg brukte grønne, men bruk gjerne en gul og en grønn hvis du får tak i det)
- 2-3 ss rød pesto
- 1 mozarellaost (fersk)
- Revet ost
- Timian, salt og pepper
Oppskrift
*Du kan også bruke kun smør og sløyfe kesam – bruk da 125g smør
Ha sammalt hvete, hvetemel, salt og sesamfrø i en bolle. Skjær smøret i små terninger og kna det inn i melblandingen sammen med kesam. Tilsett vann til passe konsistens og arbeid deigen raskt sammen. Smør en paiform (ca. 26 cm), trykk ut deigen og la den deretter stå kjølig i ca. 20 minutter.
Sett ovnen på 220 grader. Prikk paiskallet med en gaffel og la det steke på nederste rille i ca. 20 minutter til det får fin farge.
Senk ovnstemperaturen til 200 grader. Smør den forstekte paibunnen med pesto og fordel ca. 2/3 av mozarellaen over. Ha også over litt revet ost.
Skjær squashen på langs og bruk en ostehøvel eller mandolin for å skjære den i strimler, slik at du får en farget og en “ufarget” kant. Begynn med å legge en spiral i midten med den fargede kanten opp, og jobb deg utover til hele paipunnen er dekket. La gjerne spiralen være litt løs, slik at du får plass til å dytte resten av mozarella-osten ned innimellom. Strø litt revet ost på toppen og krydre med pepper og timian.
Stek paien midt i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter, eller til osten bobler og er gyllen. La paien avkjøles litt før servering.