Gratenger er perfekt hverdagsmat. Etter litt forberedelser lager gratengen seg selv i ovnen, og i mellomtiden rekker du å ta oppvasken og dekke bordet. Denne blomkålgratengen er sunn, rask, næringsrik og smakfull! Server den sammen med det du måtte ønske, enten det er kokte poteter, pasta, ris, godt brød eller en frisk og god salat. Oppskriften passer til én person.
Ingredienser
- 1/2 blomkål
- 1/2 løk
- 50g frosne erter
- 150g skinke i terninger
- 2 dl melk
- 50g cottage cheese
- 1 ss maizena
- Krydder: salt, pepper, paprika, hvitløk, persille, timian og estragon
- Revet parmesan og griljemel
Oppskrift
Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme. Del blomkål i jevne buketter og løk i båter. Ha blomkål og løk i en kjele med kokende vann og la det koke i 2-3 minutter. Ved å koke løken sammen med blomkålen på forhånd slipper du den rå løksmaken. Hell av vannet og skyll godt med iskaldt vann så kokeprosessen stopper. Tilsett de frosne ertene.
Ha melk og cottage cheese i en kjele sammen med ønsket krydder og gi det et oppkok. Tilsett maizena (rørt ut i litt kaldt vann) og la sausen koke til den tykner litt. Tilsett skinke og bland godt. Tilsett grønnsakene til slutt og bland godt med en slikkepott så alt blir dekket av sausen.
Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over griljemel og revet ost. Stek gratengen på midterste rille i 12-15 minutter, eller til osten er gyllen. La gratengen hvile noen minutter på kjøkkenbenken før du serverer den med godt brød og gjerne litt frisk salat.