Bolognese

Bolgonese er en italiensk klassiker som kommer fra Bologna i Italia. Tradisjonelt skal sausen inneholde kjøtt, pancetta, gulrot, stangselleri, løk, tomat, hvitvin, melk, salt og pepper, men det finnes utallige varianter. Ekte bolognese skal stå og koke i minst en time, og gjerne lenger. Den blir bare bedre jo lenger den får stå. I Italia er det nok mest vanlig å servere kjøttsausen med tagliatelle, men bruk den pastaen du foretrekker/har tilgjengelig – gjerne fullkorn. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang, for sausen er minst like god (om ikke bedre) dagen etter. Eventuelt kan du bruke den som pizzasaus eller til lasagne, eller som fyll i grove wraps med salat og revet ost. Sausen er også super å fryse ned i passende porsjoner, så har du god og rask middag til en senere anledning.

Ingredienser (4 porsoner)

  • 400g karbonadedeig
  • 100g bacon
  • 1 løk
  • 2 gulrøtter
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 bokser hakkede tomater (bruk tomater av god kvalitet)
  • 2-3 dl god kraft
  • 5 soltørkede tomater, i små terninger
  • 2-3 rødvinsisbiter (eventuelt en god klunk rødvin eller hvitvin)
  • 2 laurbærblader
  • Krydder: salt, pepper, basilikum, oregano
     

Tilbehør

  • Ønsket mengde og type pasta, gjerne fullkorn
  • Ristede pinjekjerner (eventuelt solsikkekjerner)
  • Revet parmesan eller mozarella
     

Oppskrift

Begynn med å finhakke løk, gulrøtter, stangselleri og hvitløk og skjær/klipp bacon i terninger. Ha grønnsakene i en stor kjele med litt smør og la det surre noen minutter. Tilsett bacon og la alt steke til løken er gylden. Brun karbonadedeig i en egen panne og ha det deretter over i kjelen med grønnsakene og baconet. Tilsett hakede tomater, kraft, soltørkede tomater, rødvin og laurbærblad.

Bolognese blir best hvis den får stå og putre lenge. Minst en time, men gjerne lenger (under lokk). Spe eventuelt på med mer kraft underveis hvis du synes at sausen blir for tykk. Ta eventuelt av lokket og la den putre og redusere hvis den er for tynn. Smak til med salt, pepper og balsamico/rødvin.

Kok pasta etter anvisningen på pakken og rist pinjekjernene i en tørr panne på middels/høy varme. Server pasta med kjøttsaus og topp med revet ost og pinjekjerner. Dryss gjerne litt frisk basilikum over hvis du har det!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg