Hjemmelaget morellsyltetøy

Vi har et stort morelltre i hagen, og de årene det kommer mye moreller kan det være en utfordring og få brukt opp alt. Mye moreller går selvfølgelig med til å spises som de er, men på grunn av begrenset holdbarhet har vi begynt å fryse ned morellene. Men hva kan frosne moreller egentlig brukes til? Svaret er enkelt: masse forskjellig!

Her har jeg laget et ganske tynt morellsyltetøy som ble brukt som smakstilsetning i en hjemmelaget morell-is. Skal du bruke syltetøyet til andre ting kan det være lurt å lage det litt tykkere, men dette er smak og behag. Bruksområdet er nærmest uendelig. Noen forslag er som en del av en dessert, topping, “sirup” til drinker, til en kraftig ost, sammen med cottage cheese/kesam og nøtter eller rett og slett på brødskiva eller knekkebrødet. Kun fantasien setter grenser!

Tips: Hvis du skal fryse ned moreller bør du fryse dem ned hele, altså med steinen. Dette gir dem kraftigere smak med et hint av mandel.

Ingredienser

  • 150g moreller, vekt uten stein (ferske eller frosne)
  • 30g søtning
  • 1 ts balsamicoeddik
  • Evt. maisena rørt ut i litt kaldt vann
     

Oppskrift

Bruker du frosne moreller kan du varme dem i mikroovnen på full guffe i ca. 20 sek, til de er akkurat nok tint til at du får til å bruke en skarp kniv til å dele dem i to og ta ut steinen. Ha moreller, søtning og balsamicoeddik i en kjele og kok opp under lokk. La det hele småkoke i ca. 10 minutter, eller til morellene er helt møre og sukkeret er oppløst.

Jeg brukte syltetøyet til å marmorere iskrem, og ville derfor har et relativt tynt syltetøy. Derfor moste jeg syltetøyet med stavmikser og satt det rett i kjøleskapet. Syltetøyet tykner litt etter avkjøling, men ønsker du tykkere syltetøy har du to alternativer:

  1. Ta ut morellene og la resten av laken redusere (småkoke uten lokk) til du står igjen med ca. halvparten av væsken før du moser moreller og sukkerlake til syltetøy. Dette er den mest tidkrevende, men likevel beste metoden.
  2. Mos syltetøyet med stavmikser og ha det deretter tilbake i kjelen. Gi det et lite oppkok og tilsett litt maisena rørt ut i kaldt vann. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg