Grove hamburgerbrød

Grove hamburgerbrød er en ting jeg alltid har irritert meg litt over. De du kjøper er luftige og gode, men ofte minner hjemmelagde grove hamburgerbrød mer om rundstykker enn burgerbrød. Nå har jeg endelig klart å komponere en oppskrift der brødene blir både grove, luftige og veldig gode! Kanskje ikke like luftige og lette som dem du kjøper, men veldig gode. Oppskriften gir 5 hamburgerbrød, men doble gjerne oppskriften og frys ned til senere. Husk at hamburgerbrød egner seg like godt til burgeren som i matpakken.

Det er tre ting du bør huske på når du lager disse (og ved gjærdeig generelt):

1: Melmengde. Ikke bruk mer mel enn nødvendig. Jo mer mel, desto tørrere bakst. Det kan se ut som det er for lite mel når du begynner å jobbe med deigen, men elt en stund før du tilsetter mer mel. Den vil nemlig samle seg mer etter hvert.

2: Jobb lenge nok med deigen. Deigen kan gjerne ha 10-15 minutter i kjøkkenmaskinen på lav/middels hastighet. Lager du deigen for hånd er det bare å brette opp ermene og gjøre deg klar for en skikkelig treningsøkt.

3: Tid: Gi deigen nok tid til å heve, både før og etter utbaking. Dette er essensielt for luftig bakst.

Ingredienser

 • 1 dl vann
 • 1 dl melk
 • 25g fersk gjær
 • 1 ts sukker
 • 220g fibramel
 • 50g mel
 • 20g kesam
 • 1/2 ts salt
 • Egg og vann til pensling
 • Sesamfrø
   

Oppskrift

Ha melk og vann i en bolle og rør ut gjæren. Tilsett sukker og la gjæren stå og virke ca. 5 min. Bland fibramel og hvetemel for seg selv før det tilsettes i gjær blandingen. Rør noen runder før du tilsetter kesam og salt. Jobb godt med deigen. Den virker klissete i starten, men vil etter hvert bli smidig og god og jobbe med. Når du tror du har eltet nok kan du fortsette litt til. Dekk til bollen med plast og sett til heving i ca. 1 time, eller til dobbel størrelse.

Vei deigen. Den skal veie ca. 500g. Del opp i emner på 100 gram og rull til boller. Legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir og press bollene litt flate, slik at du får diameteren du ønsker. Dekk til med plast og la dem etterheve 45-60 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Bruk en gaffel og pisk egget lett sammen. Jeg liker å tilsette litt vann for at egget skal bli lettere å bruke. Pensle brødene og dryss over sesamfrø. Stekes midt i ovnen i ca. 12 minutter og avkjøles på rist. Ønsker du en myk overflate kan du legge et kjøkkenhåndkle over de nystekte brødene.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg