Gnocchi med kremet soppsaus og ruccola

Har du hørt om gnocchi? Det sies å være potetens svar på pasta, og er italiensk. Gnocchi kan spises som en rett i seg selv, men passer også godt som tilbehør til både kjøtt, fisk og fugl, eller i en salat. Alle melne potetsorter kan brukes. Gnocchi er relativt enkelt å få til, og med noen små tips unngår du seige, kompakte gnocchi:

(1) Bruk melne poteter, og bak dem i ovnen fremfor å koke dem*

(2) Ikke bruk mer mel enn nødvendig

(3) Ikke arbeid mer enn nødvendig med deigen

Denne gangen har jeg laget en variant med kremet soppsaus, som jeg fant inspirasjon til på bloggen kjoekkenmagi. Trykk her for å komme til originaloppskriften. Denne retten er supergod i seg selv, men med elementer som timian og sopp gjør den seg også svært godt som tilbehør til kjøtt eller kylling.

Gnocchi (to personer)

 • Ca. 500g poteter
 • 1 eggeplomme
 • 50-75g mel (jeg brukte 50g)
 • 25g revet parmesan
 • Salt og pepper
 • Tilbehør (to personer)
 • 2 mellomstore champignon
 • 10-12 cherrytomater/plommetomater
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 dl matfløte
 • 25g parmesan
 • To never valnøtter
 • Litt sitronsaft
 • Frisk timian
   

Oppskrift

Gnocchi: Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme. Vask potetene og prikk dem med en gaffel. Vil du ha litt fortgang i ovnsbakingen kan du nå bake potetene noen minutter i mikroovnen mens ovnen gjør seg varm. Legg dem på en tallerken som tåler høy varme og bak i mirko i 6-8 minutter. Stopp opp noen ganger underveis for å slippe ut damp. Legg deretter potetene på en stekeplate kledd med bakepapir og la dem bakes i ovnen til de er helt møre. Du kan selvfølgelig også bare bake dem i ovnen. Dette tar +/- 1 time, avhengig av størrelse. La potetene avkjøles litt før du deler dem i to og skraper ut fyllet. Ta gjerne vare på skallet i store flak, for dette kan du lage deilig sprøtt potetgull av! Legg valnøttene inn i ovnen og la dem ristes noen minutter. Pass godt på så de ikke blir brent.

Mos potetene lett med en stamper eller en gaffel. Tilsett eggeplomme, parmesan, timian og mel. Hold igjen litt på melet og tilsett heller litt mer etter hvert. Smak til med salt og pepper. Ikke bruk mer enn nødvendig, og ikke arbeide for mye med massen – da vil du ende opp med seige gnocchi.

Del deigen i to emner som du ruller til pølser på tykkelse med en finger. Kutt i biter på ca. 2 cm. Nå kan du enten la dem være som de er, eller du kan rulle over dem med en gaffel. Legg dem på en lett melet flate mens du gjør klart resten.

Tilbehør: Skjær sopp i mindre biter, finhakk hvitløk og del cherrytomater i to-tre to tvers, avhengig av størrelse. Riv parmesan og gjør klar fløte og sitron. Grovhakk valnøttene.

Nå er du klar til siste finish, fra nå er alt relativt fort gjort: Kok opp en vid gryte med lettsaltet vann. Ha i noen gnocchi av gangen (jeg hadde ca. 12 om gangen, men dette er avhengig av størrelsen på gryten din). La dem trekke noen minutter. De er ferdig når de flyter opp. Bruk en hullsleiv eller liknende til å ta dem opp med en gang de kommer til overflaten. La dem renne av seg på et rent kjøkkenhåndkle. Gjenta til du har kokt alle.

Varm opp en teflonpanne med litt meierismør. Stek gnocchi i flere omganger over middels varme og legg til side.

Tørrstek soppen før du tilsetter litt smør, salt og pepper. Tilsett hvitløk mot slutten av steketiden og la den surre 1-2 minutter før du tilsetter tomater, fløte og parmesan. Gi det hele et lite oppkok og smak til med salt, pepper og sitron.

For peneste resultat kan du legge gnocchi på tallerkenen og fordele soppsausen over, men jeg valgte og vende gnocchi inn i soppsausen mot slutten for å varme dem litt ekstra. Topp retten med vasket og avrent ruccola, frisk timian, grovhakkede valnøtter og litt ekstra parmesan.

*Du kan også bruke rester av kokte poteter, men du vil da trenge mer mel, noe som kan medføre litt seige gnocchi

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg