Sunnere “riskrem” (hjemmelaget byggrynslunsj)

Det er onsdag, lillelørdag og snart jul. Da passer det godt med en sunnere variant av den kjente kjære riskremen som serveres i mange norske hjem til jul. Denne riskremen er laget på byggrynsgrøt og vaniljekesam, og minner derfor kanskje mer om byggrynslunsj enn om riskrem. Men godt er det uansett! Vil du lage en variant som minner mer om riskrem kan du bytte ut vaniljekesam med pisket kremfløte.

Ved siden av «riskremen» serverer jeg en frisk og god bærsaus. Bruk de bærene du foretrekker. Her har jeg brukt bringebær, men favoritten er definitivt jordbær Oppskriften passer til 2 personer hvis den spises til frokost/lunsj. Serveres den til dessert kan du beregne samme oppskrift til 4 personer.

Ingredienser

 • 1,5 dl byggryn
 • En liten klype salt
 • Noen dråper vaniljeessens (kan erstattes med vaniljesukker)
 • 1 dl vann
 • 3-4 dl melk
 • 200g vaniljekesam

Bærsaus

 • 150g frosne bær (bringebær eller jordbær)
 • 1 stor ts sukrin gold
 • 0,75 dl vann
 • Et lite dryss kanel, kan sløyfes

Oppskrift

Ha byggryn, salt, vaniljeessens og vann i en kjele og gi det hele et raskt oppkok. Når vannet koker kan du tilsette melken, litt og litt, under omrøring. Du kan også bruke kun melk, men vær da mer forsiktig med varmen. La grøten småkoke under omrøring i 20-30 minutter, eller til du synes grynene er passe møre. Spe eventuelt med mer melk underveis hvis det trengs. Grøten vil bli fastere i konsistensen etter avkjøling. Sett grøten til side og la den bli helt kald før du rører inn vaniljekesam. Tilsett eventuelt litt melk hvis du synes grøten er for fast.

Bærsaus: Ha alle ingrediensene i en kjele og la det varmes på middels varme til bærne har tint og du kan knuse dem lett med baksiden av en sleiv. Kjør sausen jevn i en stavmikser eller blender og ha den tilbake i kjelen igjen. Smak til om du vil ha mer sødme eller syre (f.eks. sitronsaft) i sausen din. La den gjerne stå og småkoke 5-10 minutter. Dette gjør at smaken kommer bedre frem og sausen blir tykkere. Avkjøles helt.

Fordel riskrem med bærsaus i passende glass/skåler og topp gjerne med mandelskiver eller andre nøtter hvis du liker det. Både riskrem og bærsaus kan stå i kjøleskapet i 2-3 dager, men vent med å helle over sausen til den skal spises.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg