Grovt gulrotbrød med timian og honning

Dette brødet ble utrolig godt! Oppskriften fant jeg her, på bloggen til FruTimian, så det er på ingen måte min idé/oppskrift. Jeg har imidlertid gjort noen små justeringer, men ved å trykke på lenken ovenfor kommer du rett til originaloppskriften. Jeg har prøvd å lage brødet både med og uten egne justeringer, og vil tørre å påstå at både smak og konsistens blir veldig bra i begge tilfeller. Grunnen til at jeg ville endre på den var rett og slett at jeg ønsket et grovere, mer næringsrikt og mer mettende brød.

Brødet er utrolig godt til diverse oster – både myke og faste – men det gjør seg også overraskende godt til annet søtt og salt pålegg, som for eksempel honning eller kjøttpålegg. Her har jeg servert brødet med en smaksrik ost med havsalt og ramsløk fra Langesund Ostemakeri. Litt akevittgele og en valnøtt på toppen av det hele setter virkelig kronen på verket…

Ingredienser 

  • 300g skrelte gulrøtter (4-5 stk)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss honning
  • 2 ts tørket timian
  • 75g havremel
  • 50g siktet hvetemel
  • 100g fibra fullkornsmel (eller annet finmalt grovmel)
  • En liten håndfull grovhakkede valnøtter (for en ekstra spennende crunch og smak, kan sløyfes)
  • 3/4 ts natron
  • 3/4 ts bakepulver
  • 3 egg
  • 60g melk
  • 50g kesam, mager eller original

Oppskrift

Sett ovnen på 180 grader. Riv gulrøtter på den grove siden av rivjernet og ha dem i en bolle sammen med olivenolje, honning og tørket timian. Bland godt og fordel massen utover et stekebrett kledd med bakepapir. Stek ved 180 grader i totalt 12-13 minutter. Rør i massen etter de første 5 minuttene.

I mellomtiden kan du gjøre klart resten: bland alt det tørre i en stor bakebolle. I en annen bolle pisker du lett sammen egg, melk og kesam.

La gulrotmassen avkjøles litt før du blander dem med de tørre ingrediensene. Tilsett deretter væskeblandingen og rør deigen raskt sammen. Ikke rør mer enn nødvendig, bare akkurat nok til at du får en jevn masse.

Hel røren i en liten brødform kledd med bakepapir og stek brødet nederst i ovnen ved 180 grader i 40-50 minutter, eller til du kan stikke i brødet med en kakepinne og den kommer ut ren. Eventuelt kan du ta brødet ut av formen etter 40 minutter og la det ettersteke ca. 5 minutter uten brødform på rist. La brødet avkjøles helt på en bakerist før du skjærer i det.

Brødet er aller best ferskt, men egner seg også godt til frysing. Skjær hele brødet i passe tykke skiver, legg det i en tett frysepose og frys ned alt brødet du ikke skal spise samme dagen umiddelbart. Tines enten på kjøkkenbenken, i brødrister eller i ovn.

  

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg