Hjemmelaget fiskegrateng

Hjemmelaget fiskegrateng smaker så mange ganger bedre enn den du får kjøpt i butikken. Denne varianten er noe utradisjonell, der jeg bruker melk og kremost i sausen istedenfor å lage hvit saus på tradisjonelt vis med hvetemel, meierismør, melk og muskat. Resultatet blir en enkel og smakfull fiskegrateng som er enda raskere å lage enn “vanlig” fiskegrateng. Det eneste som tar tid er selve stekingen, men da kan du jo ta oppvasken og dekke bordet så lenge.

Denne gangen brukte jeg seiblokker fra frysedisken, men du kan også bruke andre typer fisk, for eksempel torsk. Jeg bruker rå fisk i gratengen. Da blir det mindre jobb med selve gratengen, og ofte et saftigere resultat. Hovedforskjellen på å bruke kokt og rå fisk er steketiden. Bruker du fiskerester fra gårsdagens fiskemiddag kan du korte ned steketiden.

Ingredienser 

  • 500g hvit fisk, gjerne halvfrossen
  • 100g (ca. 2dl) fullkornsmakaroni (tørrvekt)
  • 4 dl melk
  • 1 ts maizena
  • 100g kremost (jeg brukte Philadelphia light med kremost og urter)
  • 4 egg, skilt i plommer og hviter
  • Griljermel til toppen

Fremgangsmåte 

Sett ovnen på ca. 200 grader, over- og undervarme, og finn frem en passende form. Min er ca. 20 x 28 cm.

Skjær fisken i jevne terninger. Større terninger vil gi lengre steketid.

Kok makaroni etter anvisningen på pakken, men lag den litt mer al dente enn du ellers ville hatt den (den “koker” videre i gratengen i ovnen). Skyll raskt med kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Bland fisk og makaroni i en stor bolle.

Kok opp melken under omrøring. Rør ut maizena i litt kaldt vann før du har den i melken (eventuelt kan du røre ut maizena direkte i melken før du setter på varmen). Gi melken et lite oppkok under konstant omrøring og tilsett kremost. Rør til alt er jevnt fordelt før du tilsetter eggeplommene. Sausen skal ikke koke når du tilsetter eggeplommene, da koking vil gjøre at eggene koagulerer. Påse derfor at du holder sausen under kokepunktet og rør godt til sausen begynner å tykne. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Hell sausen over fisk- og makaroniblandingen. Vend forsiktig rundt med en slikkepott, så alt blir godt blandet.

Pisk eggehvitene stive i en egen bolle. Vend dem forsiktig inn i fiskeblandingen og hell massen over i en ildfast form. Dryss over griljermel og sett formen på rist på nederste rille i ovnen. Stekes i 30-40 minutter, eller til gratengen er gylden og gjennomstekt. La den sette seg noen minutter etter du har tatt den ut av ovnen.

Server fiskegrateng med kokte poteter, revet gulrot og smeltet meierismør.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg