Hjemmelaget kremost

Hjemmelaget kremost er noe jeg har hatt lyst til å prøve ut lenge. Hvorfor jeg ikke har prøvd det før nå har jeg ikke svar på, men det blir i hvert fall ikke lenge til neste gang! Det var nemlig utrolig enkelt. Idéen kommer fra Maj-Britt som står bak bloggen Spiselandslaget. Kremosten kan varieres i det uendelige. Her har jeg laget en variant med friske urter og sitronsaft, men du kan også krydre med for eksempel røkt paprika, hvitløk eller det du måtte ønske, eller ha den naturell.

Når du lager kremost av kefir på denne måten, vil du sitte igjen med to fine produkter – nemlig kremost og myse. Mysen (den klare væsken som blir igjen i skålen) kan brukes til mye, så ikke kast den! Se tips til bruk av myse nederst i innlegget.

Ingredienser 

  • 5 dl kefir
  • Friske urter
  • Sitronsaft
  • Havsalt og nykvernet pepper

Oppskrift 

Dag 1: Plasser en finmasket sil/dørslag over en bolle og legg et rent kjøkkenhåndkle (uten skyllemiddel!) i silen. Rist godt på kefirkartongen før du heller ca. 5 dl kefir over i kjøkkenhåndklet. Dekk til med plast, og la stå på kjøkkenbenken i 10-18 timer. Mysen vil nå skille seg fra ostemassen.

Dag 2: Synes du kremosten virker for fuktig kan du la den stå og renne av seg litt til. Løft kremosten ut av kjøkkenhåndklet. Smak til med friske urter, salt  og pepper og frisk sitronsaft.

Oppbevar kremosten i en tett boks/glass i kjøleskapet.

 

Myse – oppbevaring og bruksområder:

Myse er både sunt og næringsrikt. Hell mysen over på et rent glass med tett lokk og oppbevar i kjøleskap. Den holder seg lenge, faktisk i flere måneder. Mysen kan erstatte melk/vann i en rekke oppskrifter. Mine beste forslag til bruk av myse er:

  • Erstatt noe av væsken i havregrøten med myse
  • Bruk myse istedenfor vann i rundstykker, brød, loff, surdeigsbrød o.l.
  • Lag hjemmelaget ricotta (dette krever imidlertid at du har mye myse)
  • Myse i smoothies

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg