Italiensk pizza med creme friache og røkt ørret

Jeg har endelig fått prøvd ut hvit pizza med røkt ørret. Det var overraskende godt! Pizzadeigen nedenfor er hentet rett fra baksiden av Tipo 0-melposen, og blir like bra hver gang. Jeg lager 2-3 tynne pizzaer av denne oppskriften, men bestem størrelse etter eget ønske. Noen tips før du starter:

Ørret kan erstattes med laks hvis du foretrekker det 

Sett pizzasteinen i ovnen i god tid før pizzaen skal stekes, slik at den rekker å bli god og varm 

Bruk fersk parmesan som du river selv. Ikke fall for fristelsen å bruke ferdigrevet parmesan! 

Lag full porsjon (eller dobbel) av pizzadeigen når du først er i gang, uavhengig av hvor mye du skal ha. Den kan nemlig fryses. Les mer om dette under TIPS i slutten av dette innlegget

Vær rask når du legger på fyllet. Hvis deigen rekker å bli liggende for lenge med fyllet på før steking blir det vanskelig å flytte den fra kjøkkenbenken og over på pizzasteinen

Pizzadeig

 • 320g tipo 0 mel
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 2 dl vann
 • 2 ss olivenolje
 • 1/2 ts salt

Bland mel og gjær i en bolle. Tilsett vann og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter, til deigen har samlet seg litt. Tilsett deretter olivenolje og havsalt og elt deigen godt – gjerne 15-20 minutter. Dekk bakebollen med plast å la deigen heve 1-2 timer.

Saus 

 • Creme fraiche
 • Hvitvinseddik
 • Salt og pepper
 • Finhakket hvitløk (kan til nød erstattes med hvitløkspulver)
 • Finhakket eller tørket persille

Rør sammen creme fraiche og hvitvinseddik. Jeg bruker ca 1/2 ts vineddik til 2 ss creme fraiche, men her må du prøve deg frem. Smak til med finhakket hvitløk, persille, salt og pepper. 2 gode ss creme fraiche er et godt utgangspunkt til en liten pizza (1/3 av pizzadeig-oppskriften ovenfor).

Topping 

 • Mozarella, revet
 • Fersk parmesan, finrevet
 • Rødløk, i tynne skiver
 • Kapers, kan sløyfes
 • Røkt ørret (eller laks)
 • Fersk dill

Gjør klart alt av topping før du setter i gang med å bake ut pizzaen.

Pizzaen

Sett pizzasteinen inn i kald ovn og sett ovnen på full varme. La steinen stå til den er god og varm – minst 45 minutter.

Del deigen i to eller tre emner (avhengig av hvor store pizzaer du ønsker å lage) og form til runde boller. La dem hvile 5-10 minutter så overflaten tørker lett. Ha godt med mel på bakebordet og legg “pizzabollen” opp-ned. Bruk hendene til å klemme og strekke ut deigen til ønsket form og størrelse. Det er lettest å få en rund pizza hvis deigen har kuleform i utgangspunktet osv. Lag deigen så tynn som mulig, uten at den revner.

I mangel på pizzaspade pleier jeg å jukse litt ved å forsteke bunnen i ca. 1 minutt før jeg tar den ut igjen og legger på fyllet: flytt deigen raskt over på pizzasteinen og ta den ut igjen så fort deigen har “satt seg”. Smør sausen raskt utover, dryss over revet mozarella og parmesan (gjerne hold av litt parmesan til etter steking), fordel rødløk og noen kapers utover og la pizzaen steke til osten er gyllen og deigen er sprø og boblete. Legg på fisken så fort du tar pizzaen ut av ovnen, slik at den rekker å få et lite hint av varmebehandling rett før servering. Dryss over litt ekstra parmesan og et godt dryss med fersk dill og server!

Hvis du har en pizzaspade til å flytte pizzaen fra benken og over på pizzasteinen med: legg på fyll som beskrevet ovenfor uten forsteking av deigen.

Et siste alternativ (og kanskje det som er mest idiotsikkert) er å forme pizzadeigen på et bakepapir, legg på fyll og bruke en stekeplate eller liknende til å flytte hele bakepapiret med pizzaen fra benken og over på pizzasteinen og evt. trekke bort papiret underveis i stekingen. Det blir også bra – men stekeprosessen går enda bedre dersom deigen kommer i direkte kontakt med den varme steinen med en gang.

TIPS

Frysing av pizzadeig: lag deigen som beskrevet ovenfor og la den heve på vanlig måte. Når du skal bake den ut deler du deigen i antall emner du ønsker (1 pizza = 1 emne). Form hvert emne til en bolle, pakk tett inn i plastfolie og legg i fryseren. Deigen holder seg i flere måneder i fryseren. Neste gang du skal ha pizza trenger du bare å ta ut deigen fra fryseren og la den i tine i kjøleskap til dagen etter. Gjerne la den hvile i romtemperatur den siste halvtimen hvis du har tid, men dette er ikke avgjørende for et godt resultat. Klemmes ut og stekes på vanlig vis.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg