Enkel tapas til to (eller flere)

Tapas er perfekt når man skal servere mat til mange, men det er også perfekt når man er få! I tillegg er det helt genialt: alle finner noe de liker (stort sett), og mye kan lages klart på forhånd. Her har jeg satt sammen en liten tapas for to, og tillatt meg å hente inspirasjon fra litt ulike kanter av verden, fremfor å velge kun spanske retter. En lett sommervariant av tapas! Her følger først hver enkelt oppskrift, deretter tips til hva som kan forberedes i forveien og hva som må gjøres “i siste liten”. Juster mengde etter eget behov. Dette var hva vi brukte til to passe sultne personer.

Rettene jeg valgte ut var:

  • Marinerte scampi
  • Bacondadler
  • Mini-focaccia med soltørket tomat og god olivenolje
  • Asparges med spekeskinke
  • Vannmelon (jeg hadde en plan om å ha jordbær i tillegg, men det var utsolgt overalt)
  • Aioli
  • Butterdeigsterter med blåmuggost, pære, valnøtter, honning og havsalt
  • Salt potetgull (kan byttes med gode kjeks)
  • Noen gode oster (her: manchego, geitost i rødvin og Ibérico ost)

Marinerte scampi

  • 12 -16 scampi (avhengig av størrelse)
  • 1 ss god olivenolje
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts fiskesaus
  • Saft fra 1/4 lime
  • 1/2 ts honning
  • 1 ts fersk ingefær
  • 1 ts hvitløk, finhakket
  • 1 ts chili, finhakket

Skrell scampi og fjern tarmen som sitter i ryggen med en skarp kniv (med mindre du har kjøpt ferig skrelt scampi uten tarm). Bland sammen ingrediensene til marinaden og vend den god sammen med scampi. Dekk til og sett kjølig i minst 1 time, men gjerne over natten. Steketid: 225 grader, 5-6 minutter.

Bacondadler

  • 8 dadler
  • 4 skiver bacon
  • Eventuelt litt blåmuggost.

Splitt dadlene forsiktig på den ene lagsiden og ta ut steinen. Her kan du gjerne fylle noen av dadlene med litt blåmuggost hvis du liker det. Del baconskivene i to og snurr inn hver enkelt daddel i 1/2 baconskive. Legg med skjøten ned. Stekes i ovn ved 225 grader, ca. 10 minutter (gjerne snu dadlene halvveis i steketiden).

Mini-focaccia med soltørket tomat 

Her brukte jeg 1/2 italiensk pizzadeig jeg hadde i fryseren. Du finner pizzadeigen jeg brukte og mer om frysing av pizzadeig her. Hvis ikke du har pizzadeig i fryseren kan følgende oppskrift anbefales (gir en liten focaccia):

  • 250g hvetemel
  • 1/4 pakke tørrgjær
  • 0,5 ss honning
  • 1/2 ts sukker
  • 1/4 ts salt
  • 2,25 dl lunkent vann
  • Noen soltørketde tomater
  • Oljeblanding: God olivenolje, 1/4 ts av hver krydderurt av tørket timian, oregano, basilikum og rosmarin
  • Maldonsalt

Sikt mel og gjær sammen.Siktingen av melet er med på å gjøre focacciaen ekstra luftig. Bland mel, gjær, sukker og salt i en bolle. Rør ut honningen i vannet og bland alt sammen. Klipp soltørkede tomater i biter og tilsett mot slutten av eltingen. Deigen blir relativt flytende/seig – nesten mer som en tykk røre enn en deig. Den skal være slik! La deigen heve på et lunt sted ca. 1 time (eller sett den i kjøleskapet til dagen etter). Lag oljeblandingen og sett til side, slik at blandingen får stå og godgjøre seg mens focacciaen hever.

Hell den ferdighevede deigen i en passende form kledd med bakepapir (på størrelse med 1/4 langpanne). Hell oljeblandingen utover deigen og bruk fingrene til å lage små hull i deigen. Ikke vær redd for å bruke for mye olje, da det er oljen som bidrar til et ekstra saftig resultat. Dytt evt noen ekstra soltørkede tomater ned i deigen. Dekk til med plast og la den etterheve ca. 30 min. Dryss over maldonsalt rett før steking. Stekes ved 220 grader, midt i ovnen ca. 10-15 min eller til den er fin og gylden og gir fra seg en hul lyd når du banker på undersiden.

Asparges med spekeskinke 

  • Ferske asparges
  • God spekeskinke
  • Evt. litt revet fersk parmesan, kan sløyfes

Kok opp rikelig med lettsaltet vann. Skjær av den nederste, trevlete delen på aspargesen og ha dem over i vannet. La dem koke ca. 2 minutter og hell rett over i isvann. På denne måten avkjøles aspargesen raskt, slik at den ikke blir myk, i tillegg til at du får fremhevet den vakre grønnfargen. La dem renne av seg på litt tørkepapir før du snurrer dem inn i spekeskinke. Riv over litt fersk parmesan rett før servering (hvis du liker det).

Butterdeigsterter

  • 2 butterdeigsplater (jeg bruker ferdig butterdeig fra frysedisken)
  • 1/2 pære, i tynne skiver
  • Blåmuggost
  • En neve valnøtter
  • Akasiehonning (evt. annen flytende honning)
  • Maldonsalt

Legg butterdeig til tining på kjøkkenbenken. Dette tar 20-30 min. Sett ovnen på 200 grader. Kjevle platene dem litt større eller bevar formen, det spiller ikke så stor rolle. Bruk en skarp kniv til å skjære snitt ca. 0,5 cm fra kanten hele veien rundt. Fordel skiver av blåmuggost og pære i vekselvis i taksteinmønster innenfor firkanten du nettopp laget med kniven. Dryss over grovhakkede valnøtter og ringle over litt honning. Stekes midt i ovnen i ca. 20 min, eller til butterdeigen er stekt og kantene er gyldne. Dryss over litt maldonsalt og avkjøl noen minutter før du deler dem i trekanter og serverer.

Resterende “retter”

Skjær vannmelon i passende biter, skyll jordbær og gjør klar osten. Husk at de fleste oster smaker best når de rekker å tempereres litt, så gjerne ta dem frem ca. 20 min før servering. Pynt tapasbrettet med det du måtte ønske av kjeks, potetgull, oster og frukt. Druer egner seg også godt!

Dagen i forveien (eller om morgenen samme dag):

  • Marinerte scampi: Legg scampi i marinade, oppbevares i kjøleskap
  • Bacondadler: Lag bacondadler helt klare (bortsett fra stekingen), oppbevares i kjøleskap
  • Minifocaccia: Lag deig og olje-krydder-blanding til focaccia: sett deigen i kjøleskapet. Ta den frem ca. 1,5 time før servering, slik at deigen rekker å romtempereres før du har på oljeblandingen og lar den etterheve.
  • Asparges med spekeskinke: Kok opp og avkjøl asparges. Dekk til og oppbevar kjølig, men vent med å snurre inn i spekeskinke til 30-60 min før servering.
  • Kutt opp vannmelon

Samme dag (30-60 min før servering):

  • Jeg steker focacciaen først, både fordi den trenger lengst tid på lavest temperatur, og fordi det ikke gjør noe om den er litt avkjølt. Stekes ved 200 grader, 10-15 min.
  • Stek butterdeigsterter etter focaccia. Her bruker du fortsatt 200 grader, men gjerne øk temperaturen til 225 min de siste minuttene. Da får du fine gyldne terter, og ovnen er klar til neste stekeprosess. Følg godt med mot slutten av steketiden.
  • Scampi og dalder kan stekes samtidig, da de stekes ved samme temp. Gjerne legg inn dadlene noen minutter først, da disse trenger litt lenger tid enn scampi. Pass på å holde dem adskilt, slik at ikke du får scampimarinade på dadlene.
  • Mens alt steker kan du snurre asparges i spekeskinke, legge dem på et fat og drysse over revet parmesan. Fordel ost og noen skåler med aioli og kjeks/potetgull utover bordet og dander et fint tapasfat!

2 kommentarer
    1. Så mye god mat! 🙂 Jeg og 2 venninner feiret bursdagen våres forrige helg og da hadde vi tapas 🙂 Det var kjempe godt og koselig! Da blir man sittende å prate og spise i mange timer! 😀

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg