Cashewnøttsmør

De fleste har et forhold til peanøttsmør, men det du kanskje ikke har tenkt over er at du kan lage nøttesmør av alle typer nøtter, eller eventuelt blande ulike nøtter i et og samme smør hvis du ønsker det. Jeg har allerede en oppskrift på peanøttsmør og sjokoladepålegg basert på hasselnøtter på bloggen. I dag er det cashewsmør som står for tur. En gammel favoritt som jeg bare aldri har fått lagt ut.

Ingredienser

  • Usaltede cashewnøtter
  • Havsalt

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader og la nøttene ristes i ca. 10 minutter, eller til du kan lukte at aromaen fra nøttene sprer seg i rommet. Pass på så de ikke blir brent. Ha de varme nøttene over i en foodprosessor eller blenderbolle med kniver og kjør maskinen på full fart. Du må kanskje stoppe opp noen ganger underveis for å skrape ned fra kantene, og for at maskinen ikke skal gå varm.

Massen vil gå fra nøtter til smuler, deretter blir den en klumpete masse, før den begynner å likne en smørbar konsistens. Ikke gi opp hvis det ser ut til at du ikke kommer noen vei, for massen vil samle seg etter hvert, når nøttene har kjørt så lenge at de begynner å slippe ut olje. Ikke fall for fristelsen å tilsette olje/annen flytende væske. Kjør maskinen til du har ønsket konsistens, smak til med havsalt og hell over på et rent glass med lokk (jeg bruker syltetøyglass).

Cashewsmøret holder seg mykt og smørbart i romtemperatur, og vil stivne noe hvis du setter det i kjøleskapet. Jeg pleier å oppbevare i kjøleskap da jeg ikke bruker det hver dag, men her kan du se an eget forbruk. Bruker du det opp relativt raskt kan det oppbevares i romtemperatur.

Bruksområde

Cashewnøttsmør kan i utgangspunktet brukes til alt du vanligvis ville brukt peanøttsmør til. Noen litt mer konkrete forslag:

  • Som pålegg på brødskive/knekkebrød/lomper
  • På havregrøt
  • Topping på smoothiebowl
  • I hjemmelagde cookies
  • Hjemmelaget konfekt
  • På søte eller salte kjeks
  • På vaniljeis
  • I gryterett, feks i en fløtebasert saus
  • “Satay-saus” basert på cashewsmør istedenfor peanøttsmør

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg